Технологичен Център София
 • 03.06.2020
  БИБ Биобазирани индустрии България ООД – Реколта Мискантус 2020

  Тази година БИБ Биобазирани индустрии България ООД, благодарение на собствения си комбайн за фуражи, успя да ожъне голямо количество мискантус от плантацията си в с. Киреево, област Видин (България). През 2018 г. местните собственици на фуражни комбайни CLAAS и JOHN DEERE отказаха да жънат този вид материал. Те се страхуваха от отва да не си причинят големи щети на своите комбайни. Всички аргументи, че колегите в Германия, Австрия и Швейцария използват точно такива машини за реколтата Мискантус през пролетта, не ги убедиха. След като цялата плантация със своите 110 хектара стана жертва на умишлен палеж през 2019 г., тя беше оборудвана със собствена охранителна система.

  Плантацията след пожара през 2019 / Плантацията през август 2019

  Ето защо част от плантацията вече можеше да бъде ожъната през 2020 г. със собствен комбайн за фуражи CLAAS JAGUAR 685 SL. Сега разполагаме с около 300 тона материал с дължина между 4 и 6 см.

  Комбайнът за фураж на БИБ ООД / Камион с товар на мястото за съхранение

  През януари 2020 г. БИБ Биобазирани индустрии България ООД успя да закупи голямо хале в бившия селскостопански двор в близост до плантацията. Тъй като ремонтните дейности все още продължават, ожънатият материал бе временно депониран на … Oще


 • 21.11.2019
  С възможност за надграждане

  Дунав като пътна артерия на европейската биоенергийна индустрия

  Резултатът от приключилия междувременно ЕС-проект „Energy Barge” eинтернет-платформа за екологична логистика на биомасата. Но инфраструктурата и възмож-ностите за преработка в съседните страни се отличават съществено помежду си.

  Над 2 845 км преминава река Дунав от своя извор в Шварцвалд до устието си в Черно море. С Германия и Австрия в горното си течение тя свързва два европейски пионера в областта на биогенните източници на енергия със средно разположените и юго-източните държави на Европа, които въпреки предпоставките си за добив на биомаса за производство на електроенергия или горива все още изостават. С трансфера на ноу-хау ЕС иска да даде устойчив импулс за съвместна биоенергийна индустрия по поречието на Дунава.

  Петнадесет партньори по проекта от седем крайдунавски държави – Германия, Австрия, Словения, Унгария, Хърватия, България и Румъния, осъществяваха от началото на 2017 г. до средата на 2019 г. проекта на ЕС „Energy Barge – изграждане на зелен енергиен пояс и логистика”. Той беше координиран от Агенцията за възобновяеми ресурси (АВР), а съфинансирането бе от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Проектът „Energy Barge” не обхващаше само пазарите на биомаса по Дунава, а и проектираше сценарии, как втората по големина река в … Oще


 • 15.07.2019
  Startup Summit BW 2019: Доклад за опита бе представен на министър-председателя Кречман и министъра на икономиката Хофмайстър-Краут

  Технологичен център София организира за Startup Summit BW 2019 21 стартиращи фирми от Дунавският регион, които участваха в евро-проекта DTP „ACCELERATOR“. Те имаха възможност да представят своята идея и бизнес план. В средата на юни ТЦС изготви доклад за опита си като участник участникът, който беше предаден на министър-председателя и на министъра на икономиката.

  Бързо пристигна отговор от Министерството на икономиката, че стартиращите компании от Дунавския регион са поканени също на Startup Summit BW 2020. Той ще се проведе през юли следващата година.

  Пълният доклад може да бъде отворен тук.


 • 28.06.2019

 • 28.05.2019

 • 15.04.2019

 • 27.02.2019
  Успешно участие на Interreg ACCELERATOR в Start-up Summit 2019 в Щутгарт

  Федералното правителство на Баден-Вюртемберг прави всичко възможно, за да направи провинцията (11,5 милиона жители) един от най-успешните стартиращи региони в Европа. Затова на 01 февруари 2019 г. за втори път (след 2017 г.) организира провеждането на Start-up BW Summit 2019.

  На общо 25 000 кв.м. в изцяло резервираната изложбена зала повече от 400 стартиращи фирми показваха своите продукти или представяха своите услуги. Работа в мрежа, технически разговори, срещи с инвеститори, тестове на няколко нива или взаимно вдъхновяване.

  В своето встъпително слово, министър-председателят Винфрийд Кречман  (Winfried Kretschmann) подчерта, кои основания говорят за Баден-Вюртемберг като за стартираща провинция: „ Интернетът е изключително популярен във всяко нещо. А ние имаме всички тези неща. Колата на бъдещето, фабриката на бъдещето, медицината на бъдещето – никъде другаде не могат да бъдат по-добре развити, отколкото в Баден-Вюртемберг, където мобилността, машиностроенето и здравеопазването са водещите отрасли в икономиката. Именно там, където постоянство и зелени технологии се пишат с главна буква. Нещо повече, няма друг регион в света с такава плътна мрежа от средни предприятия, световни лидери на пазара, глобални играчи, върхови технологични и научни постижения. А ние искаме водеща позиция в областта на изкуствения интелект – впрочем основната технологична … Oще


 • 03.01.2019
  Технологичен център София организира участници от дунавските страни за среща на стартиращи фирми в Щутгарт

  На 01 февруари 2019 г. регионалното правителство на Баден-Вюртемберг ще бъде домакин на втория Startup Summit BW в Щутгартския търговски панаир. Министър-председателят Винфрид Кречман ще открие събитието, защото за него развитието на „стартовата сцена“ в Баден-Вюртемберг е един от първите приоритети.

  Очакват се над 4000 посетители от големи индустриални и средни компании, изследователски институции, финансови компании и други заинтересовани страни от стартиращата сцена. Около 300 стартиращи фирми от Баден-Вюртемберг ще се представят. Ново е откриването за стартиращи компании от страната партньор Израел (около 20 стартиращи фирми) и дунавските страни, които си сътрудничат по стратегията на ЕС за Дунавския регион. Тази стратегия е силно повлияна от Баден-Вюртемберг.

  Технологичният център София се нае със задачата да покани около 20 стартиращи фирми от 9 дунавски страни и да осигури тяхното представяне. Управителят Юрген Айзеле благодари на правителството на провинция Баден-Вюртемберг за тази възможност за представяне. „Участниците са доказателство, че в дунавските страни има и стартъп екосистема, която осигурява контакти и партньорства отвъд националните граници“, обяснява Айзеле.

  Събитието на 01 февруари 2019 г. е публично и на него могат да участват всички заинтересовани страни. Регистрация чрез www.startupbw.de

  20-те стартиращи компании от Дунавските страни … Oще


 • 11.12.2018
  Вторият етап на пилотния проект АКСЕЛЕРАТОР започна

  Вторият етап на пилотния проект Акселератор Северозападна България, изпълняван от Технологичен център София, започна успешно през уикенда от 08-09 декември. Всички 12 избрани стартапи (5 индивидуални и 7 отбора) участваха активно в събитието.

  Семинарът „Как да се презентираме успешно“ беше представен от Томас Вестерхофен. Всички участници се нуждаят подобрение в тази област. Снежанка Грозданова представи инструментите за изработване на добър бизнес план.

  Икономическата среда в Северозападна България е ключът към дългосрочната безопасна работа на начинаещите. Юрген Айселе (управител на Технологичен център София) представи данни и анализи от Северозападна България. Допълнителни учебни единици на този първи уикенд на семинара бяха избягването на грешки при проектирането на уебсайта, използването на електронни медии и контрола на външния вид на компанията. Създаването на личен профил трябваше да помогне на участниците да открият своите силни и слаби страни.

  Три традиционни бизнес идеи в областта на туризма се събраха заедно с брокер на туристически оферти. Трима участници идват от индустриалното производство и един от сектора на услугите. Други 4 стартиращи фирми са съсредоточени върху ИТ. До следващия уикенд на семинара участниците ще могат да изяснят и усъвършенстват своите идеи.

  На 25 януари … Oще


 • 28.11.2018
  Покана за участие във втори пилотен проект „Акселератор Северозападна България“

  Уважаеми дами и господа,

  Изпращаме на вас и вашия екип покана за участие във втория пилотен проект „Акселератор Северозападна България“.

  Период на провеждане:

  Нашият втори пилотен проект ще започне в събота, 08 декември 2018 г. и ще продължи до петък, 18 май 2019 г.

  Място на провеждане:

  Агенция за регионално развитие и бизнес център,

  гр. Видин, ул. „Христо Ботев“ № 77, www.bcvidin.org

  Цена за участие:

  Участието в проекта е напълно безплатно, защото той е съфинансиран от Европейския съюз чрез транснационалната програма „Дунав 2014-2020“.

  Какви са ползите от участие:

  Точно формулиране на вашата бизнес идея; Проверка на тази бизнес идея с помощта на нашите ментори; Ще слушате лектори с богат опит в своите области, които ще ви помогнат да изградите собствените си планове; Ще се научите да представяте бизнес идеята си пред заинтересованите страни (отговорни лица във финансовия сектор, потенциални клиенти или партньори) по кратък и въздействащ начин; Промишленост 4.0, блокхайн и клауд технологии, факторинг за стартиращи фирми, EU-DSGVO, разширяване в чужбина, как изглежда клиентът на бъдещето, поколение Y, … – Това са само някои от градивните елементи, с които ще се занимаваме в този втори пилотен проект.

   

  Програма 08-09 декември 2018 г., гр. Видин

  Събота, 08.12.2018 г.

  Час Дейност 12:00 – … Oще