Технологичен Център София

България си сътрудничи отлично с Баден-Вюртемберг

05.11.2018

Това е заключението, постигнато от Тереса Шопер, държавен министър на Баден-Вюртемберг по повод 8-ото заседание на Съвместната правителствена комисия между Баден-Вюртемберг и България.

В дневния ред на 29 и 30 октомври бяха приоритетите на сътрудничеството през следващите две години. Tехнологичен център София, представляван от управляващия директор Юрген Айселе, е част от работната група „Икономика“.

България и Баден-Вюртемберг искат да се справят с изпълнението на проекти в областта на индустриалната и иновационната политика, както и с иновациите и трансфера на технологии. Единият фокус е върху цифровизацията на бизнеса, индустрията 4.0 и стартиращите фирми. Ще бъде улеснен двустранният обмен на опит с експерти и информационни събития за фирми от двете страни, за да се улесни взаимното развитие на пазара.

Българската делегация адресира проблема, че в България след завършването на сградите (жилища, офиси, производствени съоръжения), строителните власти често не могат да изпълнят акт 15. За много собственици на сгради това води до глоби на техните клиенти и на финансовите институции. На срещата бе поискана „добра практика“ от Баден-Вюртемберг, тъй като този проблем плаши чуждестранните инвеститори.

Ръководството на Технологичния център София (ТЦС) предложи правителството да предостави на стартиращите компании от България и другите Дунавски страни с презентационна площ на следващата среща на 1 февруари 2019 г. в Щутгарт. В този контекст Юрген Айзеле се позова на текущия проект INTERREG „АКСЕЛЕРАТОР“. В него могат да бъдат поканени да участват най-добрите примери за стартиращи компании. Той също обяви, че ТЦС ще започне изграждането на регионални иновационни центрове в Монтана и Видин през 2019 г.


logo
© 2011-2012 Технологичен Център София |