Технологичен Център София

Успешно участие на Interreg ACCELERATOR в Start-up Summit 2019 в Щутгарт

27.02.2019

Федералното правителство на Баден-Вюртемберг прави всичко възможно, за да направи провинцията (11,5 милиона жители) един от най-успешните стартиращи региони в Европа. Затова на 01 февруари 2019 г. за втори път (след 2017 г.) организира провеждането на Start-up BW Summit 2019.

На общо 25 000 кв.м. в изцяло резервираната изложбена зала повече от 400 стартиращи фирми показваха своите продукти или представяха своите услуги. Работа в мрежа, технически разговори, срещи с инвеститори, тестове на няколко нива или взаимно вдъхновяване.

В своето встъпително слово, министър-председателят Винфрийд Кречман  (Winfried Kretschmann) подчерта, кои основания говорят за Баден-Вюртемберг като за стартираща провинция: „ Интернетът е изключително популярен във всяко нещо. А ние имаме всички тези неща. Колата на бъдещето, фабриката на бъдещето, медицината на бъдещето – никъде другаде не могат да бъдат по-добре развити, отколкото в Баден-Вюртемберг, където мобилността, машиностроенето и здравеопазването са водещите отрасли в икономиката. Именно там, където постоянство и зелени технологии се пишат с главна буква. Нещо повече, няма друг регион в света с такава плътна мрежа от средни предприятия, световни лидери на пазара, глобални играчи, върхови технологични и научни постижения. А ние искаме водеща позиция в областта на изкуствения интелект – впрочем основната технологична тема.“

Планираната интернационализация на тазгодишното събитие бе постигната успешно, заяви министърът на икономиката на федералната провиция: „75 международни стартиращи фирми от 16 държави искат да установят контакти със своите колеги и колежки от Баден-Вюртемберг и с водещата икономика“. Само от Израел бяха дошли 20 стартиращи компании. От Дунавския регион участваха 21 стартиращи предприятия (BG, RO, HU, UA, CZ, SK). Всички стартиращи фирми имаха възможността да участват в децентрализираните нива на различни категории: Lifesciences, Creative Industries, Food & Beverages, Software, AI & Cyber Security, Services, E-Commerce & Marketplaces, Manufacturing, Mobility &  Hardware, Energy & Enviroment.

На срещата на стартиращите предприятия Summit 2019 дойдоха приблизително  5.000 посетители, с 1 000 повече, отколкото на първата среща. Въз основа на това федералното правителство на Баден-Вюртемберг планира, следващата среща  Summit да се състои през юли 2020 г.

Участието на стартиращи фирми от Дунавския регион беше организирано в рамките на Дунавската транснационална програма INTERREG ACCELERATOR.

Организирани от Технологичek център София, участниците от дунавските държави се срещнаха за подготовка един ден по-рано в „Дома на икономиката в Баден-Вюртемберг”.

Управителят Юрген Айзеле обясни хода на срещата Summit и къде участниците могат да осъществят успешни контакти.

Г-н Ралф Лаутервасер (Ralf Lauterwasser) от Щайнбайс Ойропа (Steinbeis Europa) и г-жа Клаудия Франц (Claudia Franz) представиха мрежовите структури в Баден-Вюртемберг. Те са отворени за стартиращи фирми от дунавските държави, в които много от тези мрежи функционират и като клонове.

Връхната точка за участниците от дунавските държави бе разговорът с министър-председателя Кечман (Ketschmann) и министъра на икономиката д-р Хофмайстер-Краут (Hofmeister-Kraut).

Като част от обиколката на изложбата и двамата посетиха „Международния остров“, където се намираха и 21 участници от дунавските страни.

Управителят Юрген Айзеле  (Технологичен център София) информира в началото министър-председателя относно текущия проект на INTERREG ACCELERATOR.

Той посочи, че участниците от държавите България, Румъния, Унгария, Украйна, Чехия и Словения, в чиито страни за съжаление не получават подходяща подкрепа от своите правителства, са разбрали как това се прави в Баден-Вюртемберг. От името на участниците той благодари за възможността за участие.

В хода на срещата Summit и държавният секретар в Министерството на икономиката, г-жа Катрин Шютц (Katrin Schütz), посети отделните щандове на дунавските държави и се информира относно идеите на стартиращите фирми. Като цяло участниците са постигнали положителен баланс при своето участие и въз основа на това искат да организират сключвянето на бизнес-сделки.


logo
© 2011-2012 Технологичен Център София |