Технологичен Център София
 • Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан представи комбиниран туристически маршрут на Долен Дунав

  Изглед към р. Дунав от една от маршрутните точки

  Изглед към р. Дунав от една от маршрутните точки

  Сдружение за развитие на туризма – дългогодишен партньор на Технологичен център София разработи комбиниран туристически маршрут за воден, пешеходен и велотуризъм в общините Главиница, Тутракан и Сливо поле. Издадена е подробна карта на четири езика, в която се съдържа информация за отделните забележителности, места за почивка и хранене, панорамни точки, както и разстоянията между спирките от маршрута. Екип на сдружението, ръководен от Лидия Светославова, заместник-председател на сдружението, е работил в продължение на месеци за събиране на данни и снимков материал, като към картата е издадена и брошура с информация за отделните възможности за краткосрочен екологичен туризъм в региона.

  В рамките на презентацията пред експерти в туристическия бранш Светославова посочи, че
  новият продукт е допълнение и алтернатива на европейски велосипеден маршрут Евровело 6, който в участъка Тутракан – Силистра е добре обозначен.

  Изглед към гр. Тутракан от реката

  Изглед към гр. Тутракан от реката

  Изготвените материали са на български, румънски, английски и немски език и са на разположение на всички заинтересовани, като могат да бъдат поискани на office@technologycenter.bg или на office@tutrakan-tourismum.eu.

  Проект „Създаване на нови туристически продукти в общините Тутракан, Сливо поле и Главиница за устойчиво развитие на екологичен и риболовен туризъм» се финансира в изпълнение на МСР на МИРГ „Главиница – Тутракан – Сливо поле“ от Европейския фонд за рибарство и Република България, чрез „Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013.


 • Дунавски сал на специализираното изложение „Уикенд туризъм” в Русе

  "Дунавски сал" в Оряхово

  Атракцията „Дунавски сал“ в Оряхово

  Между 15 и 17 май ще се проведе десетото по ред изложение „Уикенд туризъм”, организирано от община Русе със съдействието на Министерство на икономиката и енергетиката.

  Организаторите съобщиха, че тази година интересът към участие е изключително голям и презентационните щандове в Доходното здание са били заети за отрицателно време. Сред участниците със собствен щанд ще бъдат екипът на „Дунавски сал”, както и инициираното от Технологичен център София Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан, което и тази година е партньор на инициативата.

  Гости на Сала в Ряхово

  Гости на Сала в Ряхово

  Гостите на изложението ще могат да се информират за актуализирания график на пътуване на сала, всички участващи населени места и организации както и да си резервират билет с отстъпка за избрана от тях отсечка. Директно на място ще могат да се записват и доброволци за участие в проекта, които ще получат подробна информация за възможностите и условията директно на щанда.

  Основни акценти в тазгодишното издание на „Уикенд туризъм” са културен, алтернативен, религиозен и селски туризъм, спектакли и представления, фестивали и фолклорни събори както и екотуризъм и биоразнообразие. Програмата на събитието включва и Седми фестивал на туристическите забавления и анимации – единствения в България, който представя пъстра палитра от програми и развлечения за туристи.

  Официалното откриване е на 15 май от 14:00 часа пред Доходно здание, гр. Русе.
  Заповядайте!


 • „Дунавският сал“ ще е на Международната туристическа борса

  Част от международния екип на Дунавски сал 2013

  Част от международния екип на Дунавски сал 2013

  Между 13 и 15 февруари в София ще се проведе 31-то издание на Международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО“, където ще вземат участие Национални туристически организации, туроператори, общини, хотели, хотелско оборудване и др. фирми от България и от 20 страни от цял свят. Популярността на Борсата расте от година на година и доказателство за това са новите 40 участници от България и чужбина през 2014 г, a изложбените щандове са разположени в 3 зали на площ от 6000 кв.м.

  Тази „Дунавският сал“ също ще участва в изложението като ще бъде на съвместен щанд с Агенцията за регионално развитие и Бизнес център – Видин. Щандът е с име „Област Видин“ и се намира в зала 3. Той ще бъде с размери 9 кв.м и ще е с формата на река Дунав.

  На тази борса екипът на „Дунавски сал“ за първи път ще представи официалния график и програмата на събитията по време на неговото пътуване през 2014.

  Дунавски сал 2013 при гостуването му в Оряхово

  Дунавски сал 2013 при гостуването му в Оряхово

 • ТЦС ще изготви обобщаващ доклад за проекта „Дунавски сал 2013”

  "Дунавски сал" в Оряхово

  Атракцията „Дунавски сал“ в Оряхово

  На 2 август пътешествието на „Дунавски сал 1” приключи в Силистра. Дългите по 6 и 8 метра трупи бяха извадени с кран от водите на река Дунав и очакват своето транспортиране до дървопреработващо предприятие във Велико Търново.Ръководителят на проекта Юрген Айзеле сподели, че е доволен от впечатленията и опита, които той и екипът му са събрали. „Специалната технология на свързване на дървените трупи, предоставена ни от австрийската фирма Floß & Co., издържа през цялото около 400 км. дълго плаване без да покаже каквито и да е признаци на „умора”. При ежедневното контролиране на връзките нито веднъж не се наложи да се правят подобрения или ремонти. Дори при плаванията ни срещу течението с включени два извънбордни двигателя не възникнаха никакви проблеми” – разказа Юрген Айзеле.

  Благодарение на проекта, под вещото ръководство на капитан Антон Антимов и инж. Иван Панкев на отделните спирки множество любопитни имаха възможността да се убедят в комфорта и стабилността на плавателния съд. Общо на всички спирки бяха преброени над 5.000 посетители.

  „Салът беше оригинално средство за реклама на туризма в Дунавския регион”, заключи Лидия Светославова, заместник-председател на Сдружението за развитие на туризма в региона на Тутракан. Тя заедно с други членове на сдружението бяха част от екипажа на Дунавски сал 1, който за около 4 седмици взе разстоянието от Видин до Силистра.

  Организаторите ще изготвят обобщен доклад за проекта, който ще бъде представен официално на семинар на 26 септември 2013 в София. Събитието ще бъде същевременно откриване на работата по проект „Дунавски сал 2014”. Желаещите да участват в семинара могат да се запишат на office@technologycenter.bg или office@danube-raft.eu.

  Разходка със сала привечер

  Плаване привечер край Русе


 • Международен проект „Дунавски сал – 2013“

  Уеб сайт: http://danube-raft.eu/

  Изтеглете информационна брошура: Donau-Flo_ 2013 – DE-BG-SRB-EN-RO 13-02-13 PDF[573kb]


 • „Огненият Дунав 04.08.2012“ – Тутраканlogo
© 2011-2012 Технологичен Център София |